A prosztatamegnagyobbodás és tünetei

A férfiaknak negyven éves koruk után kiemelten érdemes odafigyelniük az egészségükre. Ami a prosztatát illeti, hatvanéves korukra már ötven- ötven százalékos esélyük van arra, hogy prosztatamegnagyobbodásban szenvedjenek. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a prosztata mirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, ahol a húgycső is található, akkor világossá válik, hogy ez milyen komoly problémákat okozhat. A prosztatamegnagyobbodás akadályozza a vizelet vagy sperma útját, ez pedig nem irritációt okozhat a testben, hanem vizelési nehézségekkel is jár.

Jelenleg az orvosok között még nincs egyetértés, hogy pontosan mi okozhatja a prosztata ezen problémáját, bár széles körben feltételezik, hogy bizonyos hormonok állnak a kiváltó ok mögött. Többek közt az ösztrogén szintet is kapcsolatba hozták a prosztatamegnagyobbodással, ugyanis a férfiak életkorának előrehaladtával csökken a tesztoszteronszint és ebből kifolyólag valamelyest nő az ösztrogénszint. De épp ilyen okai lehetnek a növekedő faktorok és a sejtek közötti kommunikáció.

A prosztatamegnagyobbodás tünetei

Bár ezek a prosztatamegnagyobbodás leggyakoribb tünetei, előfordulhat az is, hogy egyik probléma sem tapasztalható.

  • Gyenge vagy akadozó vizeletáramlás.
  • Gyakori, sürgető vizelési inger, különösen éjszakánként.
  • A vizelés megkezdésének nehézsége akkor is, ha a húgyhólyag érzete arra utal, hogy megtelt és az inger erős.
  • Képtelenség a húgyhólyag teljes kiürítésére

Ne feledje, hogy hasonló tünetekkel jelentkezhet a prosztatarák vagy a prosztatagyulladás is. Aggodalomra a legtöbb esetben nincs ok, de nagyon fontos, hogy a saját egészsége érdekében felkeresse a kezelő orvosát!

Életmódbeli változtatások

Van néhány tippünk, amelyeket valószínűleg az orvosa is javasolni fog Önnek, ha prosztatamegnagyobbodásban szenved. Természetesen akkor is érdemes megfogadni ezt a néhány gondolatot, ha nem gyógyítani, hanem még csak elkerülni szeretné a gondot.

  • Fogyasszon kevesebb alkoholt és koffeint.
  • Kerülje a szénsavas üdítőket és a túlzottan fűszeres ételeket.
  • Mozogjon rendszeresen.
  • Az esti órákban igyon kevesebbet, de nap közben biztosítsa a megfelelő folyadékbevitelt. Ez legyen szénsavmentes víz.
  • Szedjen prosztatavédő vitamint.

Negyven éves kor felett minden férfinak érdemes konzultálni az orvosával az egészségi állapota felmérésével kapcsolatban. Ezen nincs szégyellni való, senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát, hisz a kor természetes velejárója, akár csak a ráncok. Figyeljen oda a tünetekre, hiszen megérdemli a jó életminőséget. A prosztatamegnagyobbodással járó panaszok pedig rontják azt.