Minden a vizelési nehézségekről

Rengeteg férfi tapasztal vizelési nehézségeket a kor előrehaladtával. Ez előfordulhat prosztatagyulladás, prosztatamegnagyobbodás, de akár prosztatarák miatt is. Bármely problémáról legyen szó, a leggyakoribb tünet a hólyag teljes kiürítésének nehézsége, ami főleg éjszakánként folyamatos vizelési ingert eredményez. Ez nem csak azért igényel kezelést, mert rontja az életszínvonalat. Ha a vizelet nem tud megfelelően távozni, az hosszabb távú problémákhoz is vezethet.

De mit is értünk pontosan vizelési nehézségek alatt?

 • Éjszakánként jelentkező gyakori vizelési inger.
 • A nap folyamán gyakori vizelés.
 • Sürgető vizelési inger, amikor az inger olyan erős is lehet, hogy épp csak vagy egyáltalán nem ér el időben a mosdóba.
 • A vizeletáramlás lassan indul meg és/vagy erőtlen.
 • A vizeletürítés befejezése után egy ideig csöpög a vizelet, nehezen fejeződik be a folyamat.
 • A húgyhólyag érezhetően nem ürül ki teljesen vizelés után.

Ha ezeken az enyhébb, de kellemetlen tüneteken kívül a következőket tapasztalja, mihamarabb keresse fel orvosát!

 • Nem képes a vizelésre.
 • A vizelés fájdalmas.
 • Akár kicsit is véres a vizelet.
 • Szokatlan szivárgás.
 • Súlyosabb vizelettartási problémák.

Abban az esetben, ha a vizelési nehézségei nem súlyosak és nem zavarják Önt túlzottan, a Prostalyn prosztatavédő vitamin szedésén kívül, az alábbi életmódbeli változtatásokat javasoljuk, amely szintén segíthet a tünetek megszüntetésében.

 • Kávé, koffeines italok, szénsavas italok, üdítők és alkohol fogyasztásának minimalizálása. Ez kiemelten fontos a délutáni, esti órákban és már lefekvés előtt.
 • Feldolgozott élelmiszerek, finomított szénhidrátok bevitelének csökkentése az étrendben (Ezek lényegében a mesterséges élelmiszerek. Szalámik, gyorséttermi falatok, édességek stb.)
 • Rendszeres testmozgás, különösen, ha ülőmunkát végez. A fizikai aktivitás hiánya is ronthat a vizelési nehézségeken. Az olyan tevékenységek, mint a séta, futás, úszás viszont segíthetnek.

A prosztataproblémákkal járó vizelési nehézségek kezelésére különböző gyógymódok és praktikák léteznek. Az orvosa javasolhat gyógyszert, rosszabb esetben műtétet, de az otthonában végezhet különböző stresszkezelési technikákat is, melyek segítségével természetes módon könnyítheti meg a mindennapjait.

A Kegel-gyakorlat alkalmazása is ajánlott. Álljon vagy üljön a toaletten és húzza össze azokat az izmokat, melyen segítenek a vizeletáramlás megállításában. Tartsa tíz-tizenöt másodpercig. Ezt ismételje meg egymás után öt-tizenöt alkalommal, napi háromszor-ötszört. Ez a gyakorlatsor támogatja a húgyhólyagot segítő izmok működését.

Amit tudni érdemes a potenciazavarról

Az erektilis diszfunkció – másnéven potenciazavar vagy impotencia – az, amikor a férfi képtelen a megfelelő erekcióra vagy annak megtartására. Ez nem egy betegség, hanem egy tünet, amely általában más problémára utal, legyen az fizikai, pszichológiai, vagy ezek keveréke. Ha mindössze átmeneti potenciazavart tapasztal, nem kell azonnal megijedni. Ez lehet a túlzott alkoholfogyasztás miatt, vagy például szorongás és fáradtság miatt. Ha azonban nem egyszeri alkalomról van szó, hanem folyamatosan vagy gyakran tapasztalja a problémát, mindenképp forduljon orvoshoz. A tünet gyakran prosztataproblémákra utalhat.

A potenciazavar lehetséges okai

Bár régen az orvosok úgy gondolták, hogy a potenciazavarnak főként mentális okai vannak, ma már bizonyított, hogy átlagosan tízből kilenc alkalommal fizikai probléma a kiváltó ok. Ilyenek lehetnek a prosztataproblémák is. A kiváltó okokat különböző kategóriákba sorolhatjuk.

 • Kiváltó oka lehet olyan fizikai betegség, amely befolyásolhatja a pénisz véráramlását, például prosztataproblémák, cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, dohányzás, elhízás, szívbetegség.
 • Pszichológia tényezők is befolyásoló tényezők lehetnek, például a magas stressz, munkahelyi problémák, kapcsolati nehézségek. Az ilyen mentális állapot kialakuló depresszzió is potenciazavarhoz vezethet.
 • A fizikai és pszichológiai tényezők együttesen még inkább ronthatnak tüneteken, mert egy esetleges betegségből, például prosztataproblémából eredő potenciazavar az embert lelkileg is terheli, az ebből kialakuló stressz pedig negatívan befolyásolja a tüneteket.
 • Különböző gyógyszerek is okozhatnak diszfunkciót, például a magas vérnyomás, koleszterinszint, depresszió és egyéb mentális betegségek kezelésére felírtak. De a prosztataproblémák kezelésére felírt gyógyszerek is kiválthatják, ezért is nagyon fontos a prosztatavitaminok szedése, hogy ezt elkerülhesse!

A potenciazavart övező mítoszok

A potenciazavarról nagyon sok téves információ terjed mind szóban, mind internetes cikkekben. Téves információ például, hogy a potenciazavar része az öregedésnek és a férfiaknak meg kell tanulniuk élni vele. Nem. Ennek a tény része csupán annyi, hogy az idősebb férfiaknál gyakrabban fordul elő ez a tünet, viszont ez nem jelenti azt, hogy meg kell tanulni együtt élni vele, hiszen gyógyítható. A középkorú vagy idősebb férfiak épp úgy megérdemlik a magasabb életminőséget, mint fiatalabb társaik.

Mítosz az is, hogy a potenciazavar nem érinti a fiatalabb férfiakat. A leggyakrabban hetvenöt éves kor felett fordul elő, de a probléma az élet bármely szakaszában jelentkezhet.

Részben téves állítás az, hogy az erektilis diszfunkció bár kellemetlen, de nem veszélyes az egészségre. Önmagában valóban nem veszélyes, azonban fontos megjegyezni, ahogy már fentebb is említettük, ez egy tünet. És sajnos lehet egy súlyosabb betegségnek is a tünete, mint a prosztatarák vagy szívproblémák. Ezért fontos, hogy felkeresse orvosát, amennyiben potenciazavart tapasztal.

A prosztatamegnagyobbodás és tünetei

A férfiaknak negyven éves koruk után kiemelten érdemes odafigyelniük az egészségükre. Ami a prosztatát illeti, hatvanéves korukra már ötven- ötven százalékos esélyük van arra, hogy prosztatamegnagyobbodásban szenvedjenek. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a prosztata mirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, ahol a húgycső is található, akkor világossá válik, hogy ez milyen komoly problémákat okozhat. A prosztatamegnagyobbodás akadályozza a vizelet vagy sperma útját, ez pedig nem irritációt okozhat a testben, hanem vizelési nehézségekkel is jár.

Jelenleg az orvosok között még nincs egyetértés, hogy pontosan mi okozhatja a prosztata ezen problémáját, bár széles körben feltételezik, hogy bizonyos hormonok állnak a kiváltó ok mögött. Többek közt az ösztrogén szintet is kapcsolatba hozták a prosztatamegnagyobbodással, ugyanis a férfiak életkorának előrehaladtával csökken a tesztoszteronszint és ebből kifolyólag valamelyest nő az ösztrogénszint. De épp ilyen okai lehetnek a növekedő faktorok és a sejtek közötti kommunikáció.

A prosztatamegnagyobbodás tünetei

Bár ezek a prosztatamegnagyobbodás leggyakoribb tünetei, előfordulhat az is, hogy egyik probléma sem tapasztalható.

 • Gyenge vagy akadozó vizeletáramlás.
 • Gyakori, sürgető vizelési inger, különösen éjszakánként.
 • A vizelés megkezdésének nehézsége akkor is, ha a húgyhólyag érzete arra utal, hogy megtelt és az inger erős.
 • Képtelenség a húgyhólyag teljes kiürítésére

Ne feledje, hogy hasonló tünetekkel jelentkezhet a prosztatarák vagy a prosztatagyulladás is. Aggodalomra a legtöbb esetben nincs ok, de nagyon fontos, hogy a saját egészsége érdekében felkeresse a kezelő orvosát!

Életmódbeli változtatások

Van néhány tippünk, amelyeket valószínűleg az orvosa is javasolni fog Önnek, ha prosztatamegnagyobbodásban szenved. Természetesen akkor is érdemes megfogadni ezt a néhány gondolatot, ha nem gyógyítani, hanem még csak elkerülni szeretné a gondot.

 • Fogyasszon kevesebb alkoholt és koffeint.
 • Kerülje a szénsavas üdítőket és a túlzottan fűszeres ételeket.
 • Mozogjon rendszeresen.
 • Az esti órákban igyon kevesebbet, de nap közben biztosítsa a megfelelő folyadékbevitelt. Ez legyen szénsavmentes víz.
 • Szedjen prosztatavédő vitamint.

Negyven éves kor felett minden férfinak érdemes konzultálni az orvosával az egészségi állapota felmérésével kapcsolatban. Ezen nincs szégyellni való, senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát, hisz a kor természetes velejárója, akár csak a ráncok. Figyeljen oda a tünetekre, hiszen megérdemli a jó életminőséget. A prosztatamegnagyobbodással járó panaszok pedig rontják azt.

A prosztatavizsgálat módszerei

A férfiak számára épp olyan fontos az időnkénti prosztatavizsgálat, mint a nőknél a nőgyógyászati vizsgálatok. Az ilyen szűrések fő célja az egészségi állapotról való megbizonyulás és a betegségek korai stádiumban történő diagnosztizálása, hiszen ekkor még jóval könnyebb kezelni és egyúttal gyógyítani is, legyen szó akár prosztatamegnagyobbodásról, akár prosztatarákról.

Kézzel történő prosztatavizsgálat

A rektális digitális vizsgálat – vagyis RDV – során az orvos kézi tapintással méri fel a prosztata állapotát. Bár a legtöbb férfi érthető okokból idegenkedik a hasonló vizsgálatoktól, fontos azt megjegyezni, hogy technikailag ez sem másabb vagy kevésbé fontos, mint egy fogorvosi vizsgálat. Szükség van rá az egészség megőrzésének érdekében. A vizsgálat átmeneti kellemetlenséget okoz, de nem fájdalmas. Ha mégis fájdalommal járna, az gyulladásra utalhat.

Vérvizsgálat

A prosztataspecifikus antigén – röviden vagy ahogy gyakrabban emlegetik PSA – egy olyan speciális fehérje, amely kizárólag a prosztatában termelődik, akár csak az inzulin a hasnyálmirigyben. Ebből adódóan pedig, a prosztata állapotával kapcsolatban sok mindent ki lehet szűrni egy egyszerű vérvizsgálattal, a vér PSA-szintje alapján. A vérvizsgálat előtt mindenképp egyeztessen orvosával, ha bármilyen gyógyszert szed, mert egyes készítmények befolyásolhatják az értékeket. A magas PSA-érték gyulladásra, fertőzésre, de akár prosztatarákra is engedhet következtetni.

Prosztatavizsgálat egyéb módszerei

A vizeletáramlás mértékének megállapítása egy egyszerű és fájdalommentes vizsgálat kereteiben zajlik. Nincs más dolga, mint egy olyan speciális tölcsérbe vizelni, amely számítógéppel van összekötve és vizsgálja a vizelet távozásának sugarát, erősségét, folyamatosságát, netán akadozását. Ezt követően a húgyhólyagban maradó vizelet mennyiségét vizsgálhatják ultrahanggal vagy katéterezéssel. Utóbbi már egy kellemetlenebb folyamat. Alhasi ultrahanggal többnyire a húgyhólyag állapotát tudják vizsgálni, a prosztata itt csak részlegesen megfigyelhető.

A prosztatarák ajánlott szűrése életkor alapján

Az ötven év feletti férfiaknak erősen ajánlott részt vennie a vizsgálaton, de legalább egy tájékoztató jellegű beszélgetést folytatnia az orvosával a prosztatarák szűrésével kapcsolatban. A szűrést az életkornak megfelelően az alábbiak szerint érdemes megfontolni:

 • Ötven éves kortól azok a férfiak, akiknél a prosztatarák általános kockázattal áll fenn és várhatóan még legalább tíz évig élnek.
 • Negyvenöt éves kortól azok a férfiak, akiknél a prosztatarák kialakulásának nagyobb a kockázata. Például az illető közelebbi hozzátartozójánál (például apa, testvér) hatvanöt évnél fiatalabb korában diagnosztizáltak prosztatarákot.
 • A negyven évet átlépve pedig azoknak ajánlott részt venniük a szűrésen, akiknek közeli hozzátartozójuk (apa, testvér, gyermek) hasonlóan fiatal korában lett diagnosztizálva a betegséggel.

A prosztatagyulladás és tünetei

Ellentétben más betegségekkel, mint például a prosztatarák vagy a prosztata megnagyobbodás, a prosztatagyulladás bármely korosztályban kialakulhat, nem csak az idősebb korú férfiakat érinti. De általában harminc és ötven év közötti férfiaknál jelentkezik.

A gyulladásnak két fő típusa van:

 • Akut prosztatitisz, amikor a tünetek súlyosak és hirtelen fejlődnek ki. Ez a ritkább, ugyanakkor általában súlyosabb típusa. Mindig fertőzés okozza és azonnali kezelést igényel.
 • Krónikus prosztatitisz, amikor a tünetek hónapokon át jönnek és mennek, ez a leggyakoribb típusa és általában nem fertőzés okozza.

A prosztatagyulladás tünetei

Akut prosztatagyulladás

 • Fájdalom, amely lehet elviselhető vagy súlyos is, ez érezhető a péniszben, herékben, végbélnyílásban, az alhasi részen vagy dérkfájdalom, valamint a széklet áthaladása is fájdalmas lehet.
 • Húgyúti tünetek, mint a fájdalommal járó vizelés, gyakori és vagy sürgető vizelési inger különösen éjszakánként, nehéz a vizelés vagy annak visszatartása, illetve véres vizelet.
 • Vizeletretenció, vagyis, ha nem képes vizelni. Ez azonnali orvosi ellátást igényel!
 • Rossz általános közérzet, fájdalom, esetleg láz.

Ha ezen tünetek vagy egy részük fennállnak Önnél, azonnal keresse fel kezelőorvosát, hogy a kivizsgálás után megkezdhessék a kezelést.

Krónikus prosztatagyulladás

Ha az alábbi tüneteket legalább három hónapja tapasztalja, valószínűleg krónikus prosztatagyulladásban szenved.

 • Fájdalomérzet a péniszben, herékben, végbélnyílásban, alhasi részen vagy derékfájdalom.
 • Vizelési nehézségek, fájdalommal járó vizelés, gyakori vagy sürgős vizelési inger különösen éjszakánként, akadozó vizelet.
 • Rektális vizsgálat során megnagyobbodott prosztata, bár ez bizonyos esetekben normális lehet.
 • Szexuális problémák, mint például az erektilis diszfunkció (vagyis az erekció hiánya vagy időtartamának megrövidülése), fájdalomérzet ejakuláció során, vagy kismedencei fájdalom közösülés után.

Ezek a tünetek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget, a legtöbb esetben azonban a megfelelő kezeléssel és vitamin szedésével fokozatosan javulnak.

A prosztatagyulladás kezelése

A prosztatitisz kezelése természetesen azon fog múlni, hogy akut vagy krónikus prosztatagyulladásról van-e szó. Akut esetén (ahol a tünetek hirtelen jönnek és súlyosak) általában fájdalomcsillapítókkal, kettő-négy hetes antibiotikumos kezelés várható. Az is előfordulhat, hogy be kell feküdni egy kórházba abban az esetben, ha a betegség súlyos tünetekkel jár vagy akut vizeletretenció áll fenn, vagyis a vizelet nem indul meg, úgymond bent ragad.

Krónikus prosztatagyulladás esetén (amikor a tünetek hosszabb ideje tapasztalhatók) általában a tünetek kezelését célozzák meg.

 • Fájdalomcsillapítót írhatnak fel.
 • Olyan gyógyszereket írhatnak fel, melyek segítenek ellazítani az izmokat a prosztata mirigyében és húgyhólyagban, így megkönnyítve a vizelést.
 • Alkalmanként antibiotikumos kezelés is előírható akkor is, ha nincs szó fertőzésről, hogy meggyőződjenek arról, javul-e az állapota.

A prosztatagyulladás és tünetei

Ellentétben más betegségekkel, mint például a prosztatarák vagy a prosztata megnagyobbodás, a prosztatagyulladás bármely korosztályban kialakulhat, nem csak az idősebb korú férfiakat érinti. De általában harminc és ötven év közötti férfiaknál jelentkezik.

A gyulladásnak két fő típusa van:

 • Akut prosztatitisz, amikor a tünetek súlyosak és hirtelen fejlődnek ki. Ez a ritkább, ugyanakkor általában súlyosabb típusa. Mindig fertőzés okozza és azonnali kezelést igényel.
 • Krónikus prosztatitisz, amikor a tünetek hónapokon át jönnek és mennek, ez a leggyakoribb típusa és általában nem fertőzés okozza.

A prosztatagyulladás tünetei

Akut prosztatagyulladás

 • Fájdalom, amely lehet elviselhető vagy súlyos is, ez érezhető a péniszben, herékben, végbélnyílásban, az alhasi részen vagy dérkfájdalom, valamint a széklet áthaladása is fájdalmas lehet.
 • Húgyúti tünetek, mint a fájdalommal járó vizelés, gyakori és vagy sürgető vizelési inger különösen éjszakánként, nehéz a vizelés vagy annak visszatartása, illetve véres vizelet.
 • Vizeletretenció, vagyis, ha nem képes vizelni. Ez azonnali orvosi ellátást igényel!
 • Rossz általános közérzet, fájdalom, esetleg láz.

Ha ezen tünetek vagy egy részük fennállnak Önnél, azonnal keresse fel kezelőorvosát, hogy a kivizsgálás után megkezdhessék a kezelést.

Krónikus prosztatagyulladás

Ha az alábbi tüneteket legalább három hónapja tapasztalja, valószínűleg krónikus prosztatagyulladásban szenved.

 • Fájdalomérzet a péniszben, herékben, végbélnyílásban, alhasi részen vagy derékfájdalom.
 • Vizelési nehézségek, fájdalommal járó vizelés, gyakori vagy sürgős vizelési inger különösen éjszakánként, akadozó vizelet.
 • Rektális vizsgálat során megnagyobbodott prosztata, bár ez bizonyos esetekben normális lehet.
 • Szexuális problémák, mint például az erektilis diszfunkció (vagyis az erekció hiánya vagy időtartamának megrövidülése), fájdalomérzet ejakuláció során, vagy kismedencei fájdalom közösülés után.

Ezek a tünetek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget, a legtöbb esetben azonban a megfelelő kezeléssel és vitamin szedésével fokozatosan javulnak.

A prosztatagyulladás kezelése

A prosztatitisz kezelése természetesen azon fog múlni, hogy akut vagy krónikus prosztatagyulladásról van-e szó. Akut esetén (ahol a tünetek hirtelen jönnek és súlyosak) általában fájdalomcsillapítókkal, kettő-négy hetes antibiotikumos kezelés várható. Az is előfordulhat, hogy be kell feküdni egy kórházba abban az esetben, ha a betegség súlyos tünetekkel jár vagy akut vizeletretenció áll fenn, vagyis a vizelet nem indul meg, úgymond bent ragad.

Krónikus prosztatagyulladás esetén (amikor a tünetek hosszabb ideje tapasztalhatók) általában a tünetek kezelését célozzák meg.

 • Fájdalomcsillapítót írhatnak fel.
 • Olyan gyógyszereket írhatnak fel, melyek segítenek ellazítani az izmokat a prosztata mirigyében és húgyhólyagban, így megkönnyítve a vizelést.
 • Alkalmanként antibiotikumos kezelés is előírható akkor is, ha nincs szó fertőzésről, hogy meggyőződjenek arról, javul-e az állapota.

A prosztatagyulladás és tünetei

Ellentétben más betegségekkel, mint például a prosztatarák vagy a prosztata megnagyobbodás, a prosztatagyulladás bármely korosztályban kialakulhat, nem csak az idősebb korú férfiakat érinti. De általában harminc és ötven év közötti férfiaknál jelentkezik.

A gyulladásnak két fő típusa van:

 • Akut prosztatitisz, amikor a tünetek súlyosak és hirtelen fejlődnek ki. Ez a ritkább, ugyanakkor általában súlyosabb típusa. Mindig fertőzés okozza és azonnali kezelést igényel.
 • Krónikus prosztatitisz, amikor a tünetek hónapokon át jönnek és mennek, ez a leggyakoribb típusa és általában nem fertőzés okozza.

A prosztatagyulladás tünetei

Akut prosztatagyulladás

 • Fájdalom, amely lehet elviselhető vagy súlyos is, ez érezhető a péniszben, herékben, végbélnyílásban, az alhasi részen vagy dérkfájdalom, valamint a széklet áthaladása is fájdalmas lehet.
 • Húgyúti tünetek, mint a fájdalommal járó vizelés, gyakori és vagy sürgető vizelési inger különösen éjszakánként, nehéz a vizelés vagy annak visszatartása, illetve véres vizelet.
 • Vizeletretenció, vagyis, ha nem képes vizelni. Ez azonnali orvosi ellátást igényel!
 • Rossz általános közérzet, fájdalom, esetleg láz.

Ha ezen tünetek vagy egy részük fennállnak Önnél, azonnal keresse fel kezelőorvosát, hogy a kivizsgálás után megkezdhessék a kezelést.

Krónikus prosztatagyulladás

Ha az alábbi tüneteket legalább három hónapja tapasztalja, valószínűleg krónikus prosztatagyulladásban szenved.

 • Fájdalomérzet a péniszben, herékben, végbélnyílásban, alhasi részen vagy derékfájdalom.
 • Vizelési nehézségek, fájdalommal járó vizelés, gyakori vagy sürgős vizelési inger különösen éjszakánként, akadozó vizelet.
 • Rektális vizsgálat során megnagyobbodott prosztata, bár ez bizonyos esetekben normális lehet.
 • Szexuális problémák, mint például az erektilis diszfunkció (vagyis az erekció hiánya vagy időtartamának megrövidülése), fájdalomérzet ejakuláció során, vagy kismedencei fájdalom közösülés után.

Ezek a tünetek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget, a legtöbb esetben azonban a megfelelő kezeléssel és vitamin szedésével fokozatosan javulnak.

A prosztatagyulladás kezelése

A prosztatitisz kezelése természetesen azon fog múlni, hogy akut vagy krónikus prosztatagyulladásról van-e szó. Akut esetén (ahol a tünetek hirtelen jönnek és súlyosak) általában fájdalomcsillapítókkal, kettő-négy hetes antibiotikumos kezelés várható. Az is előfordulhat, hogy be kell feküdni egy kórházba abban az esetben, ha a betegség súlyos tünetekkel jár vagy akut vizeletretenció áll fenn, vagyis a vizelet nem indul meg, úgymond bent ragad.

Krónikus prosztatagyulladás esetén (amikor a tünetek hosszabb ideje tapasztalhatók) általában a tünetek kezelését célozzák meg.

 • Fájdalomcsillapítót írhatnak fel.
 • Olyan gyógyszereket írhatnak fel, melyek segítenek ellazítani az izmokat a prosztata mirigyében és húgyhólyagban, így megkönnyítve a vizelést.
 • Alkalmanként antibiotikumos kezelés is előírható akkor is, ha nincs szó fertőzésről, hogy meggyőződjenek arról, javul-e az állapota.

A prosztatarák és tünetei

A prosztatarák a férfiakat támadó ráktípusoknak a leggyakoribb fajtája. Az esetek többségében lassan nő és kezdetben csak a prosztatára korlátozódik, ahol ez még nem okoz súlyos károkat. A prosztatarák egyes típusai azonban agresszívak lehetnek és gyorsan terjedhetnek a szervezetben. Ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hisz általánosságban elmondható, hogy minél korábban veszik észre a betegséget és kezdik meg a kezelést, annál valószínűbb, hogy a páciens véglegesen meggyógyul és a rák nem újul ki.

A prosztatarák tünetei

A prosztatarák általában sajnos nem jár túl sok előzetes figyelmeztető jellel. A növekvő daganat nem nyom odabent semmit, ami jelző fájdalmat okozna, így a betegség akár évekig rejtve maradhat. Ez pedig csak alátámasztja azt, amit mi sem győzünk hangsúlyozni, hogy az éves prosztatarák szűrés minden férfi számára rendkívül fontos. A betegség csak ritkább esetekben jár tünetekkel, melyek az alábbiak lehetnek:

 • Gyakori, sürgető vizelési inger, különösen éjszakánként.
 • A vizelés vagy annak visszatartásával járó nehézségek.
 • Gyenge vagy akadozó vizeletáramlás.
 • Fájdalmas, égő érzéssel járó vizelés.
 • Potenciazavar, fájdalommal járó ejakuláció.
 • Vér a vizeletben vagy spermában.
 • Nyomás, esetleg fájdalmas érzés a végbélben.
 • Fájdalomérzet a csípő-, medence- vagy combcsontban

Ne essen pánikba, a fenti tünetek egy része utalhat egyszerű prosztatamegnagyobbodásra is, melyet prosztatavédő vitaminnal az otthonában kezelhet. Azonban a tünetek azok tünetek, így ha hasonlókat tapasztal, mihamarabb keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a problémákat!

Prosztatarák rizikófaktorok

Ezek azok a szempontok, melyek növelhetik a prosztatarák kialakulásának esélyét.

 • A kor előrehaladtával a kialakulás esélye is megnő.
 • Ha a családban volt már példa prosztatarákra vagy mellrákra, az szintén növeli a kockázatot. Ez nem csak prosztata esetében, hanem általánosságban is jellemző.
 • A túlsúlyosság sem kedvez. Azoknál a prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknál, akik túlsúlyosak, jellemzően gyorsabb lefolyású és nehezebben kezelhető lehet a betegség.

Világszerte megközelítőleg kilencből egy férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal élete egy pontján. Az előfordulási gyakorisága az életkorral arányosan nő, vagyis minél idősebb az ember, annál nagyobb eséllyel fejlődik ki nála a betegség. Ám annak ellenére, hogy az előfordulási aránya magas, a jó hír az, hogy az esetek körülbelül 95%-át korai stádiumban észlelik és a kezelések sikeressége igen magas a legtöbb más ráktípushoz viszonyítva, amely az emberi szervezetet támadja.

A prosztatarák és tünetei

A prosztatarák a férfiakat támadó ráktípusoknak a leggyakoribb fajtája. Az esetek többségében lassan nő és kezdetben csak a prosztatára korlátozódik, ahol ez még nem okoz súlyos károkat. A prosztatarák egyes típusai azonban agresszívak lehetnek és gyorsan terjedhetnek a szervezetben. Ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hisz általánosságban elmondható, hogy minél korábban veszik észre a betegséget és kezdik meg a kezelést, annál valószínűbb, hogy a páciens véglegesen meggyógyul és a rák nem újul ki.

A prosztatarák tünetei

A prosztatarák általában sajnos nem jár túl sok előzetes figyelmeztető jellel. A növekvő daganat nem nyom odabent semmit, ami jelző fájdalmat okozna, így a betegség akár évekig rejtve maradhat. Ez pedig csak alátámasztja azt, amit mi sem győzünk hangsúlyozni, hogy az éves prosztatarák szűrés minden férfi számára rendkívül fontos. A betegség csak ritkább esetekben jár tünetekkel, melyek az alábbiak lehetnek:

 • Gyakori, sürgető vizelési inger, különösen éjszakánként.
 • A vizelés vagy annak visszatartásával járó nehézségek.
 • Gyenge vagy akadozó vizeletáramlás.
 • Fájdalmas, égő érzéssel járó vizelés.
 • Potenciazavar, fájdalommal járó ejakuláció.
 • Vér a vizeletben vagy spermában.
 • Nyomás, esetleg fájdalmas érzés a végbélben.
 • Fájdalomérzet a csípő-, medence- vagy combcsontban

Ne essen pánikba, a fenti tünetek egy része utalhat egyszerű prosztatamegnagyobbodásra is, melyet prosztatavédő vitaminnal az otthonában kezelhet. Azonban a tünetek azok tünetek, így ha hasonlókat tapasztal, mihamarabb keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a problémákat!

Prosztatarák rizikófaktorok

Ezek azok a szempontok, melyek növelhetik a prosztatarák kialakulásának esélyét.

 • A kor előrehaladtával a kialakulás esélye is megnő.
 • Ha a családban volt már példa prosztatarákra vagy mellrákra, az szintén növeli a kockázatot. Ez nem csak prosztata esetében, hanem általánosságban is jellemző.
 • A túlsúlyosság sem kedvez. Azoknál a prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknál, akik túlsúlyosak, jellemzően gyorsabb lefolyású és nehezebben kezelhető lehet a betegség.

Világszerte megközelítőleg kilencből egy férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal élete egy pontján. Az előfordulási gyakorisága az életkorral arányosan nő, vagyis minél idősebb az ember, annál nagyobb eséllyel fejlődik ki nála a betegség. Ám annak ellenére, hogy az előfordulási aránya magas, a jó hír az, hogy az esetek körülbelül 95%-át korai stádiumban észlelik és a kezelések sikeressége igen magas a legtöbb más ráktípushoz viszonyítva, amely az emberi szervezetet támadja.

A prosztatarák és tünetei

A prosztatarák a férfiakat támadó ráktípusoknak a leggyakoribb fajtája. Az esetek többségében lassan nő és kezdetben csak a prosztatára korlátozódik, ahol ez még nem okoz súlyos károkat. A prosztatarák egyes típusai azonban agresszívak lehetnek és gyorsan terjedhetnek a szervezetben. Ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hisz általánosságban elmondható, hogy minél korábban veszik észre a betegséget és kezdik meg a kezelést, annál valószínűbb, hogy a páciens véglegesen meggyógyul és a rák nem újul ki.

A prosztatarák tünetei

A prosztatarák általában sajnos nem jár túl sok előzetes figyelmeztető jellel. A növekvő daganat nem nyom odabent semmit, ami jelző fájdalmat okozna, így a betegség akár évekig rejtve maradhat. Ez pedig csak alátámasztja azt, amit mi sem győzünk hangsúlyozni, hogy az éves prosztatarák szűrés minden férfi számára rendkívül fontos. A betegség csak ritkább esetekben jár tünetekkel, melyek az alábbiak lehetnek:

 • Gyakori, sürgető vizelési inger, különösen éjszakánként.
 • A vizelés vagy annak visszatartásával járó nehézségek.
 • Gyenge vagy akadozó vizeletáramlás.
 • Fájdalmas, égő érzéssel járó vizelés.
 • Potenciazavar, fájdalommal járó ejakuláció.
 • Vér a vizeletben vagy spermában.
 • Nyomás, esetleg fájdalmas érzés a végbélben.
 • Fájdalomérzet a csípő-, medence- vagy combcsontban

Ne essen pánikba, a fenti tünetek egy része utalhat egyszerű prosztatamegnagyobbodásra is, melyet prosztatavédő vitaminnal az otthonában kezelhet. Azonban a tünetek azok tünetek, így ha hasonlókat tapasztal, mihamarabb keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a problémákat!

Prosztatarák rizikófaktorok

Ezek azok a szempontok, melyek növelhetik a prosztatarák kialakulásának esélyét.

 • A kor előrehaladtával a kialakulás esélye is megnő.
 • Ha a családban volt már példa prosztatarákra vagy mellrákra, az szintén növeli a kockázatot. Ez nem csak prosztata esetében, hanem általánosságban is jellemző.
 • A túlsúlyosság sem kedvez. Azoknál a prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknál, akik túlsúlyosak, jellemzően gyorsabb lefolyású és nehezebben kezelhető lehet a betegség.

Világszerte megközelítőleg kilencből egy férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal élete egy pontján. Az előfordulási gyakorisága az életkorral arányosan nő, vagyis minél idősebb az ember, annál nagyobb eséllyel fejlődik ki nála a betegség. Ám annak ellenére, hogy az előfordulási aránya magas, a jó hír az, hogy az esetek körülbelül 95%-át korai stádiumban észlelik és a kezelések sikeressége igen magas a legtöbb más ráktípushoz viszonyítva, amely az emberi szervezetet támadja.